Δελτίο Τύπου για τη συναυλία στις 23 Μαΐου 2018

Το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης αποχαιρέτησε μουσικά το σχολικό έτος 2017-18, με την ετήσια συναυλία των μουσικών συνόλων του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναυλιών του σχολείου μας, την Τετάρτη, 23η Μαΐου, από τις 7.30΄ το απόγευμα, έως τις 9.30΄μ.μ.

Η συναυλία ξεκίνησε με  μουσική  από μιούζικαλ και ταινίες.

Το πρόγραμμα άνοιξε η Ευρωπαϊκή Χορωδία «Γιάννης Ρίτσος», με τρία αποσπάσματα από το μιούζικαλ Cabaret  (Cabaret, Willkommen, Mein Herr) , σε διδασκαλία- διεύθυνση της Ηλέκτρας Βλαχονικολού. Στο πιάνο συνόδεψε η Μαρία Παπαπετροπούλου.

Το Σύνολο κιθάρας, υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Κονιδιτσιώτη, συνέχισε με αγαπημένες μελωδίες από το Soundtrack της ταινίας «οι Πειρατές της Καραϊβικής» (Hoistthe colours, He is a Pirate, The black pearl).

Τη σκυτάλη παρέλαβε η  Ευρωπαϊκή Ορχήστρα «Μιχάλης Μαχαίρας», με τρία ακόμα αποσπάσματα μουσικής από τον κινηματογράφο (The Medallion calls- Pirates ofCaribbean, Smile- Ch. Chaplin, Inspector Clouseau ? H. Mancini). Στο σύνολο αυτό συνέπραξαν η Άννα Γιαννακοπούλου, ο Σωκράτης Βότσκος, ο Ιωάννης Κονιδιτσιώτης, καθηγητές βιολιού, πνευστών και κιθάρας αντίστοιχα, με την καθηγήτρια Θεωρητικών Ευρωπαϊκής Μουσικής Έφη Ιωάννου, που ενορχήστρωσε τις μελωδίες ειδικά για τη συγκεκριμένη ορχήστρα και έπαιξε και σαξόφωνο.

Κατόπιν, ακούστηκαν αγαπημένα τραγούδια, σε διδασκαλία-συνοδεία στο πιάνο της Χαρίκλειας Αϊβαλιώτη (Θα διώξω τα σύννεφα- Α. Δασκαλόπουλος, Πέφτει η βροχή- Γ. Σπανός). Η ίδια μελοποίησε και το στιχούργημα  «Οδυσσέας», που έγραψε ο φιλόλογος  του σχολείου μας Κώστας Τσεμπελής , και ακούστηκε μεταξύ των γνωστών τραγουδιών. Το ρεφραίν εκφράζει τον αιώνιο Έλληνα-Οδυσσέα: «Σαν Οδυσσέας προς την Ιθάκη / έρμος μονάχος σ? ωκεανό / όπλο μου η θέληση και η αγάπη / Μοίρα μου η τύχη κι άστρο λαμπρό».

Το Λαϊκό Σύνολο, στη συνέχεια, με υπεύθυνο τον καθηγητή μπουζουκιού Ιωάννη Βλαχογιάννη, απέδωσε, χωρίς διακοπή, αγαπημένες μελωδίες (Μαύρα μάτια-  Μ. Βαμβακάρης, Τα ματόκλαδά σου λάμπουν- Γ. Μπιθικώτσης, Φούμα- φούμα- Χ. Νικολόπουλος, Άιντε μάτια μου γλυκά- Χ. Νικολόπουλος, Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια- Ν. Ξυδάκης). Οι μαθητές έπαιξαν μπουζούκι και τραγούδησαν, συνεπαίρνοντας το ακροατήριο.

Ηλεκτρικός ήχος κατόπιν, από το Σύνολο Ελεύθερης Έκφρασης του Λυκείου, με υπεύθυνο καθηγητή τον Ανδρέα Σκιαδά (Εν λευκώ- Ν. Μποφίλιου, Με το ίδιο μακό- Ε. Αρβανιτάκη, Το μέτρημα- Ν. Μποφίλιου, Titanium- D. Guetta). Δύο ακόμα τραγούδια ακούστηκαν, σε διδασκαλία-συνοδεία της Η. Βλαχονικολού (Hold the line- Toto, Sweet dreams- Eurhythmics).

Παραδοσιακή μουσική ακούστηκε στη συνέχεια, και μέχρι το τέλος της συναυλίας.

Το Σύνολο Ταμπουρά απέδωσε δύο σκοπούς (Μαζωμένος- Χορός Μυτιλήνης, Τούτο το μήνα- Κρήτη), σε διδασκαλία-διεύθυνση του Χάρη Φουντούκη και συμμετοχή του Ιωάννη Βλαχογιάννη. Σημειώνεται εδώ ότι ο ταμπουράς διδάσκεται υποχρεωτικά σε όλους τους μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου, ως όργανο αναφοράς για την παραδοσιακή μουσική. Ο γλυκός, χαμηλόφωνος ήχος του, απλώθηκε ευχάριστα στην αίθουσα.

Η Παραδοσιακή- Βυζαντινή Χορωδία, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας παραδοσιακής μουσικής Χαρίκλειας Παπαδοπούλου, απέδωσε, με το ανάλογο ύφος, τρία δημοτικά τραγούδια (Νανούρισμα- Σμύρνης, Θε να ταξιδέψω- Νησιώτικο, Τραγούδι Γάμου- Μακεδονίας).

Το πρόγραμμα έκλεισε με την Παραδοσιακή  Χορωδία ? Ορχήστρα «Δόμνα Σαμίου», και τη συμμετοχή του εκλεκτού προσκεκλημένου μας, λαϊκού μουσικού-τραγουδιστή, Κυριάκου Στρίφα. Αποδόθηκαν τρία δημοτικά τραγούδια, αφιερωμένα στον  Καπετάν Ζαχαριά (Ένα πουλάκι ξέβγαινε, Τ? ακούτε χώρες και χωριά, Διψούν οι κάμποι).  Υπεύθυνοι καθηγητές: Κατερίνα Πάτσιου (κανονάκι), Γιώργος Κόκκορης (λαούτο), Χαρίκλεια Παπαδοπούλου (χορωδία).  Το ακροατήριο, συνεπαρμένο, κρατούσε με παλαμάκια τον ρυθμό.

Ο Γιώργος Κόκκορης, πριν ακουστούν τα τρία τελευταία τραγούδια, καλωσόρισε τον Κυριάκο Στρίφα στο σχολείο μας και ανέφερε λίγα βιογραφικά του στοιχεία. Γεννημένος το 1947 στη Μπαρμπίτσα, ο προσκεκλημένος μας ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη συλλογή δημοτικών τραγουδιών του τόπου μας. Το 2005 κυκλοφόρησε δίσκος του ? αφιέρωμα στον Καπετάν Ζαχαριά.  Ακολούθησε δεύτερος δίσκος, το 2007, με τραγούδια της περιοχής.

Η σχολική μας κοινότητα ευχαρίστησε τον Κυριάκο Στρίφα για τη συνεργασία και ο ίδιος ανταπέδωσε τις ευχαριστίες συγκινημένος.

Δροσερά κεράσματα από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων  μας περίμεναν, με το τέλος της συναυλίας.

Καθηγητές, μαθητές, γονείς και κηδεμόνες, απόφοιτοι και υποψήφιοι μαθητές του σχολείου χαρήκαμε τη συναυλία αυτή.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Εφημέριος Κλαδά π. Βασίλειος Μιχαλόχρηστας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Παπαδάκος, οι πρώην διευθυντές του σχολείου κ.κ. Αγγελική Αργειτάκου και Διαμαντής Μανεσιώτης, η υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ κ. Βασιλική Βαφάκου, η πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού και του Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης κ. Πότα Ορφανού κ.ά.