Εκπαιδευτική Επίσκεψη – Κονιδίτσα

Την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο γραφικό χωριό της Κονιδίτσας. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια της διδασκαλίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και πιο συγκεκριμένα στο μάθημα για το δημοτικό τραγούδι. Τα τμήματα Γ1 και Γ2 του Μουσικού Γυμνασίου Σπάρτης επισκέφτηκαν το λαογραφικό μουσείο του χωριού, όπου ήρθαν σε επαφή με παλαιότερες μορφές της ζωής της ελληνικής υπαίθρου. Έπιπλα, μαγειρικά σκεύη, γεωργικά εργαλεία, χαλιά και στρωσίδια ,χρηστικά αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα του σπιτιού του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα συνεπήραν τους μαθητές , οι οποίοι ταξίδεψαν στο χρόνο κατανοώντας θεμελιώδεις διαφορές εκείνης της εποχής με τη σύγχρονή τους . Συνοδοιπόρος στο ταξίδι αυτό, γλαφυρός αφηγητής και βαθύς γνώστης της ιστορίας του τόπου του ο κύριος Ι. Καπετανάκης, συνταξιούχος δάσκαλος , ο οποίος ξενάγησε τα παιδιά στο λαογραφικό μουσείο, αλλά και στον βυζαντινό ναό του Προφήτη Ηλία , κόσμημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής , ο οποίος δεσπόζει στην πλατεία του χωριού και χρονολογείται τον 11ο αιώνα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κονιδίτσης, τον Πρόεδρο του χωριού Κο Παπαθεοδώρου , καθώς και στους κατοίκους της κοινότητας, οι οποίοι μας υποδέχτηκαν με θέρμη και μοναδικά φιλόξενη διάθεση. Οι μαθητές εισέπραξαν την αγάπη και τη ζεστασιά των ανθρώπων της Κονιδίτσας και ανταπέδωσαν με μια συμβολική χειρονομία, φυτεύοντας ένα όμορφο δέντρο στον προαύλιο χώρο του μουσείου.

Ευχαριστήριο Μήνυμα κ. Δημόπουλου Ιωάννη – Διευθυντή Μουσικού Γυμνασίου Σπάρτης με Λ.Τ.

Σας  ευχαριστούμε θερμότατα για την υποδοχή, την ξενάγηση και τη φιλοξενία των μαθητών μας , κατά την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού σας και σας συγχαίρουμε για την ωραία και γόνιμη προσπάθεια διαφύλαξης της τοπικής κληρονομιάς. Ελπίζουμε ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία και για νέες επισκέψεις τάξεων του σχολείου μας στα επόμενα χρόνια.

Ευχαριστήριο Μήνυμα κ. Κοκκίνη Γεωργίας

Κύριε Προϊστάμενε του Μουσικού Γυμνασίου Σπάρτης.

Είναι δική μας η ηθική ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε τόσο για την ευκαιρία που μας δώσατε: να αρχίσουμε ξενάγηση [στον – άτυπα, ακόμη, διαμορφωμένο – χώρο του Λαογραφικού μας Μουσείου] σε οργανωμένες ομάδες επισκεπτών όσον και κυρίως γιατί είχαμε την χαρά να επικοινωνήσουμε α) με εκπαιδευτικούς που αγαπούν και τιμούν το λειτούργημά τους αναζητώντας το αυθεντικό ως μέσον διδασκαλίας και β) με τμήμα μαθητών σας που, εξ αρχής, τους νοιώσαμε σαν δικά μας παιδιά

Ατυχώς η ίδια δεν είχα την δυνατότητα να παρευρίσκομαι.

Μέσα από φωτογραφίες και ηχογραφημένες στιγμές, όμως, βίωσα η ίδια αλλά, αμέσως με την βοήθεια της τεχνολογίας, ταξίδεψαν παντού, στους όπου γής συμπατριώτες μας, οι όμορφες στιγμές που βιώσαμε σε αυτή σας την επίσκεψη και περιήγηση, με τις νεανικές φωνές, το γέλιο, τον  ήχο της μουσικής που τους διδάσκετε και το τραγούδι τους, παραδοσιακό αλλά και «της εποχής», όλα αυτά κάτω από τον πλάτανο, όλα μία υπέροχη βουή που έσπασε την σιγαλιά της απουσίας ζωής και νέων ανθρώπων! Κάποιος συνάδελφός σας, μετανάστης μας, μου έγραψε: «….ήμουν εκεί … καθόμουν σε ένα κλαράκι, έβλεπα κι άκουγα τα νιάτα  κι ευφραινόταν η ψυχή μου…».

Φυσικά παρόντες ήταν οι φιλόξενοι φορείς μας (Πρόεδρος και μέλη του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας) αλλά και οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι της μικρής μας Κονιδίτσας, ο συνταξιούχος διδάσκαλος κ. Καπετανάκης που προσπάθησε να πεί πολλά σε λίγο χρόνο και η κ. Μακρή εμπνεύστρια δημιουργίας του χώρου που επισκεφτήκατε. Ολοι αυτοί, με μία φωνή μου είπαν:«δεν θα ξεχάσουμε τη σημερινή ημέρα!». Βέβαια, ομολογουμένως ούτε οργάνωση φιλοξενίας σας υπήρχε αλλά ούτε και η δυνατότητα να ξεναγηθείτε από έναν εξειδικευμένο  γνώστη όσων είναι ανάγκη να γνωρίσετε. Ζητάμε «συγγνώμη» γι΄ αυτό κι ελπίζουμε, σύντομα, να βελτιώσουμε τις σχετικές ελλείψεις και, στο επόμενο αντάμωμά μας, να είμαστε περισσότερο επαρκείς.

Κύριε Γυμνασιάρχη,

να είστε βέβαιος ότι το δένδρο που φύτεψαν οι μαθητές σας πάντα θα συμβολίζει τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν μέσα σε λίγες ώρες μεταξύ μας αλλά και τους καρπούς που και στο μέλλον ελπίζουμε να αποδώσει αυτή η σχέση.

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω και την συνάδελφό σας κυρία Ευγενία Λέγου – Δαρβίρη με την οποία μας συνδέει πνευματική σχέση, η οποία, αυθόρμητα και ανυποψίαστα για εμένα, έγινε «ο άνθρωπος γέφυρα» γι΄ αυτήν μας την γνωριμία και συνεργασία.

Κρατώντας την υπόσχεσή σας για επανάληψη περιηγητικής εκδρομής του Γυμνασίου σας και θυμίζοντάς σας ότι, στην εύφορη κοιλάδα του χωριού μας, σε ελάχιστη απόσταση από την «παραποτάμια Ε.Ο», αναβλύζει τα νερά του ο παραπόταμος του Ευρώτα, ο «Ζωρός» (η, κατά την αρχαιότητα, «Λαγγεία Πηγή») όπου οι μαθητές σας μπορούν να απολαύσουν μια ανοιξιάτικη εκδρομή τους σε φιλόξενα διαμορφωμένο, και ασφαλές για τον επισκέπτη, περιβάλλον,

σας ευχαριστούμε και πάλι γιά την εμπιστοσύνη που μας δείξατε, για τον χρόνο επίσκεψης που μας αφιερώσατε και γιά όσα θετικά έμειναν στο μυαλό και στην ψυχή μας από αυτή την περιηγητική – επιμορφωτική εκδρομή Τάξης του Γυμνασίου σας.

Καλή δύναμη στο έργο εσάς των διδασκόντων.

Καλή πρόοδο και επίτευξη των στόχων των μαθητών σας.

Με ΥΓΕΙΑ πάντα ! 

Βαθύτατα συγκινημένη και υπόχρεη: να μην χαθεί η σχέση που δημιουργήθηκε στους κλώνους της λεμονίας!

Γεωργία Κοκκίνη